”Den lille hüttemeiers Leverpostej”
Från ”Den Lille Hüttemeier” (1958).
Fritt översatt från danskan och justerad efter inrådan
av Allt om Mat av Thomas Gustafsson.
Detta behövs för 5 folieformar:
1 ½ deciliter vispgrädde
1 ½ deciliter mjölk
2 ägg
½ lök
några ansjovisar
2 tsk salt
½ tsk peppar
några skivor bacon
1-2 msk Cognac gör gott för smaken
Ugnstemperatur: 175 grader
Gör så här:
Rensa levern från eventuella hinnor.
Kör lever och späck genom köttkvarnen 2 gånger.
Kör även lök och ansjovis genom köttkvarnen.
Smält smöret och pudra i mjölet. ”Samla ihop” och
tillsätt mjölk och grädde lite i taget.
Låt koka under några minuter under omrörning.
Vispa i äggen ett i taget och tillsätt ansjovis, lök,
salt och peppar.
Tillsätt det malda späcket och låt smälta delvis.
Rör i den malda levern.
Smaka av och fördela sedan i välsmorda ugnsfasta formar.
Fördela baconskivorna på pastejerna
Baka leverpastejerna i vattenbad.
Vattnet skall koka när pastejerna sätts i ugnen.
Efter drygt 50 minuter är pastejerna klara
Smörrebröd på dansk
Leverpostej serveras ljummen på danskt grovbröd
tillsammans med bacon, champignon, sky og agurk
Tillbehör: Källarkall Carlsberg Hof och en Aalborgsnaps.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar