fredag 7 mars 2008

Recept fredag: Leverpastej -Dansk Leverpostej

”Den lille hüttemeiers Leverpostej”


Från ”Den Lille Hüttemeier” (1958).
Fritt översatt från danskan och justerad efter inrådan
av Allt om Mat av Thomas Gustafsson.

Detta behövs för 5 folieformar:

500 gram svinlever (eller kalvlever)
400 gram späck (varav 100 gram gärna får vara rökt)
50 gram smör
50 gram mjöl
1 ½ deciliter vispgrädde
1 ½ deciliter mjölk
2 ägg
½ lök
några ansjovisar
2 tsk salt
½ tsk peppar
några skivor bacon
1-2 msk Cognac gör gott för smaken

Ugnstemperatur: 175 grader

Gör så här:

Rensa levern från eventuella hinnor.

Kör lever och späck genom köttkvarnen 2 gånger.
Kör även lök och ansjovis genom köttkvarnen.

Smält smöret och pudra i mjölet. ”Samla ihop” och
tillsätt mjölk och grädde lite i taget.
Låt koka under några minuter under omrörning.

Vispa i äggen ett i taget och tillsätt ansjovis, lök,
salt och peppar.

Tillsätt det malda späcket och låt smälta delvis.
Rör i den malda levern.

Smaka av och fördela sedan i välsmorda ugnsfasta formar.
Fördela baconskivorna på pastejerna

Baka leverpastejerna i vattenbad.
Vattnet skall koka när pastejerna sätts i ugnen.
Efter drygt 50 minuter är pastejerna klara

Smörrebröd på dansk

Leverpostej serveras ljummen på danskt grovbröd
tillsammans med bacon, champignon, sky og agurk

Tillbehör: Källarkall Carlsberg Hof och en Aalborgsnaps.


Inga kommentarer: