Sushi = ”Risrätt med vinäger”
Sushi
Rå fisk och sjögräs, därtill små bitar av inlagd ingefära och lite japansk pepparrot samt ris smaksatt med sushivinäger. Tillsammans blir det en ljuvlig smaksensation som nästan är beroendeframkallande. Sushi behöver dock inte innehålla rå fisk. Det går utmärkt bra att också laga sushi med grönsaker som gurka och avocado - det är fritt fram för fantasin. Japanerna själva äter sushi med fingrarna så varje sushibit ska vara lagom stor för att kunna ätas som en munsbit. Doppa aldrig ris i sojan!
Tänk på!
- Frys rå fisk i minst två dygn
- Se till att den råa fisken är pinfärsk
- Gravida kvinnor bör inte äta rå fisk
Rostade tångblad, Nori, används bla. till Sushi - Norimaki-rullar
TÅNGBAD
Synonymer: Tångbad, algbad, havsbad
Tradition
En variant av de gamla medicinska baden som kommit tillbaka som spabad.
Tångbad stimulerar blodcirkulationen, mjukar upp stela muskler, lindrar värk, hudirritationer och solbränna. Badet ska vara ganska varmt, upp till 39°. Skölj eller torka inte bort vattnet utan låt huden självtorka. Var beredd på att bli rejält utmattad. Bäst är att packa ner sig en timme i sängen efteråt - antingen somnar man skönt eller så stiger man upp pigg som en mört.
• Färsk tång kokas en kort stund, salt tillsätts eventuellt.
• Torkad tång blötläggs först i 20 minuter - några timmar.
• Färsk eller torkad inhemsk, särskilt på svenska och norska västkusterna: Många sorters rödalger som irländsk mossa och purpurtång (nori); brunalger som blåstång, knöltång, fingertare och annan tare.
• Torkade importerade matalger: Rödalger som karragen, irländsk mossa och nori; brunalger som kombu, kelp och wakame.
• Vanligt koksalt, epsomsalt, glaubersalt - åtminstone ett kilo; forna tiders medicinska saltbad kunde bestå av upp till 10 kilo.
• Borax, soda och andra alkaliska salter kan också används.
• Färsk tång blir fort dålig när den tagits upp ur vattnet - svart och illaluktande - så använd samma eller nästa dag. I kylskåp kan den hålla sig ett par tre dagar. Torkad tång behandlas som färsk så fort den blötlagts.
• Förvälld och fryst tång håller i åratal.
• Torkad tång har nästan obegränsad hållbarhet så länge den förvaras torrt. Plockas torr, soltorkas eller ugnstorkas vid 60-70°; det tar en dag eller två för rödalger och ett par tre dagar för större och tjockare brunalger.
TÄNGER
Polygrip, Avbitartång, Hovtång, Sidavbitare, Kombinationstång, Skaltång, Rundtång, Flacktång och Spetstång
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar