söndag 3 februari 2008

Björnar, Kyndelsmäss och Social kompetens

Björnar

I Norrland visste man förr berätta exakt vilken dag björnen vänder sig i idet. Detta evenemang inträffar nämligen till kyndelsmäss,dvs 2 februari! Varför då, då? Jo, enligt gammal tradition inleder björnen sin långa vintersömn med att stoppa en tuss av lavar och kåda i rumpan för att inte bajsa ner i idet. Därefter stoppar den ena framramen i munnen. Den är nämligen fet och på så sätt får ju björnen näring under sömnen...Vid kyndelsmäss börjar dock näringen i ramen att sina och därför vaknar björnen och stoppar den andra framramen i munnen. Samtidigt passar nallen på att byta tuss i stjärten, vända sig på andra sidan och somna om! Våra förfäder överförde gärna detta på sin egen situation. Inte så att man stoppade en tuss i stjärten och la sig att sova, men det skulle däremot vid denna tid finnas minst hälften kvar av matförråden för djur och människor-annars blev det till att spara!


Kyndelsmäss

Vad är då kyndelsmässodagen? Jo, den har sitt ursprung i traditionen att det var just denna dag som jungfru Maria renades i kyrkan, den så kallade kyrkogångsdagen.Dagen var helgdag i Sverige fram till 1772, och själva namnet kyndelsmäss betyder ungefär "ljusmässa". Gammalt tillbaks var det förbjudet att spinna eller väva den dagen, eftersom något sådant kunde ge dåligt med lin till sommaren. Man fick inte heller hugga ved, för då kunde man få vaglar i ögonen. När man utfodrade djuren på kyndelsmässodagens kväll var det mycket viktigt att man höll tand för tunga. Talade man, nämligen, så kunde korna under sommaren bli förtjusta i att hoppa över stängsel och beta på andras ängar! (Historien om nallens stjärttuss är hämtad ur Jan-Öyvind Swahns bok "Den svenska julboken".)


Social kompetens

Orden innebär att snabbt upprätta och använda en länk till andra, oavsett motpartens karaktär och intressen, samt att ombilda den enkla länken till en kanal för produktivt utbyte inom vad helst område som är aktuellt.

kompetensens fyra grundstenar.

* kunskaper (att äga en teoretisk eller praktisk insikt/förståelse)

* färdigheter (att kunna agera i den situation man befinner sig i)

* erfarenheter (att ha lagrade erfarenheter som bildar grund för handlingar)

* egenskaper (att "vara" på ett visst sätt)

Social kompetens innebär alltså att ha tillgång till ovanstående byggstenar - i en social situation.

1 kommentar:

Åkroken sa...

Ah vilka intressanta ämnen! Undrar var du får alla dina ideér ifrån... Men, seriöst så tål det att funderas på, det där med social kompetens. Tror jag lägger mer i det än vad du skrivit här. Ska läsa det några ggr till så jag säkert fattar. A