fredag 8 februari 2008

Recept fredag: Räkor, kreolska

Räkor, kreolska

l kg stora, fina färska räkor
2 msk finhackad gul lök
1 - 2 krossade vitlöksklyftor
2 msk smör eller margarin
2 - 3 tsk curry
1 tsk paprikapulver
3 dl
vispgrädde
1 dl
torrt vitt vin
några droppar citronsaft
1 röd eller grön paprika
2 bananer
2 skivor ananas
½ tsk salt
1 krm peppar
1 knivsudd kajennpeppar


Arbetstid: Ca 30 min.
Stektid: Ca 10 min.
Koktid: Ca 5 min.

l. Skala räkorna.

2. Fräs 1 msk av matfettet gyllenbrunt i en panna, lägg ner lök och vitlök och låt det långsamt fräsa på svag vär­me utan att ta färg tills lök­en mjuknat. Dofta över cur­ry och paprika.

3. Späd med vin och grädde och låt såsen koka ihop någ­ra minuter.

4. Skär paprikan i halvor, tag bort kärnor och det vita och skär den i strimlor. Ska­la och skär bananerna i ski­vor och ananasen i bitar.

5. Fräs hastigt paprika, ba­nanskivor och ananasbitar, var för sig i resten av smöret och lägg ner i såsen. Smaka av med citronsaft och kryddor och lägg ner räkor­na i den heta såsen strax före serveringen

Tips till Kreolska räkor

Servera rätten som mid­dagsrätt med kokt ris eller som supé med varm painriche.

Räkorna kan bytas ut mot frysta eller färska okokta havskräftstjärtar. Fräs havs­kräftstjärtarna i smör några minuter innan de läggs ner i såsen. Låt dem sjuda 2 - 3 minuter och tillsätt paprika, banan och ananas.

Kan inte frysas.

2 kommentarer:

Åkroken sa...

Vilken tid ska vi komma??
/Christer

Unknown sa...

Fy fasiken, detta ser ju onekligen smarrens ut. Ska testa å bjuppa någon polare på det.

//Pling
Christian